تهمینه میلانی: پخش فیلمی از من بعد 15 سال از تلویزیون خوشحالم كرد اما از حذفیات متاسفم
تهمینه میلانی گفت:اگر من به سینما به مثابه تجارت نگاه میكردم بطور طبیعی بعد از «آتشبس» كه راحت پروانه نمایش گرفت و فروش خوبی هم كرد، «آتشبس» دو را میساختم نه «تسویهحساب» را، بنابراین میتوانم بگویم با تمام این محدودیتها من حقیقتا سعی میكنم كه به مردم این كشور وفادار بمانم.
كارگردان «تسویهحساب» كه تاكنون پرفروشترین فیلم اكران نوروزی بوده است،در گفتوگویی با ایسنا،دربارهی اكران فیلمش پس از سه سال گفت: تا روز آخر نمیدانستم فیلم سرانجام اكران خواهد شد یا نه؟! و مسایل جنبی هربار برای فیلم پیش میآمد مثلا یكبار گفتند 16 سالهها و چند روز بعدتر اعلام كردند تماشای آن برای افراد زیر 13 سال توصیه نمیشود و اكران نشدن فیلم در برخی شهرستانها و مجموعه شرایط باعث شد با وجود حسننیت و تلاش برخی از مسئولان از اكران «تسویهحساب» لذت نبردم.
با وجود این شرایط استقبال خیلی خوب از فیلم شده، آن طور كه شنیدهام ركورد «سوپراستار» و «آتشبس» را در هفته اول زده است.
برخی منتقدان برایشان مهم نیست چه فیلمی میسازم فقط چوب برمیدارند
این كارگردان دربارهی منتقدان و حاشیههای كه بر سر اكران «تسویهحساب» در جشنوارهی فجر وجود داشت نیز معتقد است: بهنظر مجموع واكنش منتقدان با فیلم خوب بود چون جزء چند نفر كه یك باند خاصی هستند، بقیه خیلی خوب برخورد كردند. منتقدانی هستند كه هیچوقت برایشان مهم نیست، من چه فیلمی میسازم فقط كافی است من آن فیلم را بسازم تا چوب بر دارند.
میلانی معتقد است: سینمای ایران در شرایط فعلی همچون گذشته، منتقد ندارد. تعداد منتقدان كه دانش و سواد كافی داشته باشند،خیلی كم شده است. اغلب افرادی خود را بهعنوان منتقد جا میزنند كه جویای نام هستند و بهطبع فكر میكنند هرچقدر به آدمهای قد بلندتری سیلی بزنند بیشتر دیده میشوند، اما اشتباه میكنند چون مثل حباب كف آب، تمام میشوند.
فیلمنامههایم در سالهای اخیر دربارهی زنان رد میشد
كارگردان «نیمه پنهان» اظهار تاسف كرد از سه سال توقف فیلم «تسویه حساب» و از تاثیر این توقف بر روند فیلمسازیش سخن گفت و ادامه داد: به هرحال اگر این شرایط پیش نمیآمد، ممكن بود «سوپراستار» را دیرتر بسازم، چون در اولویتم نبود اما موضوعی بود كه علاقهمند بودم آن را بسازم.
در سالهای اخیر دربارهی مسایل زنان فیلمنامههای مختلفی دادم كه رد میشد. آنها میگفتند فعلا صلاح نیست این فیلم را بسازی، طبعا ساخت فیلمنامههایم درباره زنان فراهم نشد و من هم برای ساخت فیلم به مجوز نیاز دارم چون قانونگرا هستم و نمیخواهم بدون مجوز فیلم بسازم.
«تسویهحساب» از یك داستان واقعی شكل گرفت
تهمینه میلانی به روند شكلگیری «تسویهحساب» اشاره كرد و یادآور شد: ماجرا از یك داستان واقعی شكل گرفت و یك مقدار آن را سینمایی كردم. در سال 81 كه در زندان بودم با رییس این باند آشنا شدم. او دختری بود كه به دلیل فشارهای اجتماعی و خانوادگی كه بر او وارد شده بود كینهی بسیار عمیق و حس انتقامجوی شدید نسبت به جامعه داشت و ایده فیلمم را از او گرفتم.
كارگردان «تسویهحساب» درباره روند انتخاب بازیگران نیز پاسخ داد: تقریبا تمام انتخابهای اولم، بازی در «تسویهحساب» را پذیرفتند و بازیگران صاحب نامی چون حامد بهداد، عطاران، عبدی، طهمورث، شریفینیا، فلور نظری، شیرین بینا و.... همه با اینكه نقشهای كوتاهی داشتند با روی خوش حضور در این فیلم را پذیرفتند.
موضوع «تسویه حساب» به مردها ربطی ندارد
تهمینه میلانی در بخش دیگری از این گفتوگو از تماشای «تسویهحساب» در سینماها با مردم و روند بازتاب نمایش آن در میان آقایان، گفت: موضوع مطرحشده در «تسویه حساب» یك موضوع اجتماعی است و به مردها ربطی ندارد. شاید باوركردنی نباشد،این روزها در سینماها مردهایی را میدیدم كه میگفتند كاش این دخترها یك مقدار بیشتر این آقایان را تنبیه میكردند.
برایم لذتبخش بود كه تماشاگران از سالن بیرون میآیند و گپ زدنها و صحبت كردنها دربارهی فیلم هم ادامه پیدا میكند، چرا كه وظیفهی یك فیلم اجتماعی همین است و كمك میكند تا برنامهریزان شهری و اجتماعی برای حل این معضلات ابتكار عمل به خرج بدهند.
سلایق شخصی باعث توقف فیلم شد
میلانی در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به اینكه مگر «تسویهحساب» را با پروانه ساخت جلوی دوربین نبرده كه در هنگام نمایش دچار مشكل شد، گفت: بله، حتی بعدا از اینكه فیلم توقیف شد، برای وزیر وقت نامه نوشتم و ایشان هم یك نفر را نماینده كرد كه كاملا فیلمنامه را با فیلم تطبیق دهد كه نماینده وزیر هم نامه نوشت كه «تسویه حساب» عین فیلم نامه ساخته شده است و هیچ تغییری نداشته است.
او ادامه داد: بهنظرم سلیقهی شخصی افراد محدودی كه به دلایل چه بسا انحصار طلبانه علاقهای ندارند كه فیلم اجتماعی ساخته شود، باعث توقف اكران «تسویه حساب» شد.
میلانی دربارهی تایم فیلم نیز پاسخ داد: هر چه تلاش میكنم نمیتوانم زیر 100 دقیقه فیلم بسازم، همه فیلمهای من بالای 100 دقیقه است.
فضای زندان فیلم، عین واقعیت است
میلانی درباره سكانسهای كه در فضای زندان گرفته شده و اینكه چقدر به فضای واقعی زندان زنان نزدیك است نیز پاسخ داد:فضای تصویر شده از زندان عین واقعیت است و بند عمومی زندانها همین شكلی است.
فضای زندان همینه و پر از زنان جوان است. متاسفانه سن بزهكاری به شدت پایین آمده است. من فضای كه خودم از زندان زنان دیدم عین همان را به تصویر كشیدم با این تفاوت كه در زندان زنان كسی روسری ندارد و برای اینكه این موضوع را توجیه بكنم، مردان لولهكش وارد زندان میشوند كه حجاب زنان فیلم توجیه شود.
امیدوارم در شهر مشهد فیلم اكران شود
تهمینه میلانی دربارهی روند نمایش «تسویهحساب» در شهرستانها نیز به ایسنا گفت: وزارت ارشاد اعلام كرده این فیلم در برخی شهرها همچون مشهد و اطراف آن، قم، زنجان، اردبیل و... اجازه اكران ندارد، اما امیدوارم با تلاشی كه انجام میپذیرد،فیلم «تسویهحساب» در این شهرها نیز اكران شود. چرا كه معتقدم بویژه در شهر پدریم مشهد كه شهری توریستپذیر است و از فرهنگ بسیار عمیقی برخوردار است و تفاوت فرهنگی با تهران ندارد این فیلم اكران شود.
او گفت:نتیجهی نمایش و اكران هر فیلمی را از میزان تماسهای كه با من گرفته میشود میتوانم آنالیز كنم، بعد از فیلم «دو زن»؛ تلفنها و ایمیلهای كه برای «تسویه حساب» میشود بیش از دیگر فیلمهایم در سالهای اخیر برایم دلگرم كننده است.
اگر تاثیر منفی نمیگذاشت درپایان فیلم همهی زنان میمردند
میلانی با بیان اینكه «تسویه حساب» طنز تلخی است ادامه داد: شاید ابتدا به نظر آید كه داستان این فیلم شوخی است ولی موضوع كاملا جدی است.
او به پایانبندی «تسویهحساب» اشاره كرد و افزود:اگر تاثیر منفی نمیگذاشت، در پایان بندی همه این زنان میمردند چون سرنوشت این زنان غیر از این نیست. وقتی از زندان بیرون میآیند برای این افراد هیچ شانسی وجود ندارد كه یك زندگی عادی و سالم را شروع بكنند.
در بخش پایانی فیلم هم كه كمی بارقهی امید هست و دختر میگوید كافی شاپ خریده است، اگر واقع بینانه بخواهیم بررسی كنیم این شانس خیلی ضعیف كه این دختر از زندان نجات پیدا بكند و برود كافیشاپ باز كند. واقعیت این است كه اغلب این زنان نابود میشوند چون ما آنها را، با نادیده گرفتنهایمان، با بیمحلیهایمان و قضاوتهایمان نابود میكنیم. هیچ وقت نمیآییم شرایط این زنان را ارزیابی بكنیم و كینهای كه آنان نسبت به جامعه دارند را توجه كنیم، بنابراین دود آن هم به چشم خودمان میرود.
میلانی ادامه داد:«تسویه حساب» یك تراپی اجتماعی است. وقتی «دو زن» را ساختم، «دو زن» كمك میكرد به زنهایی كه در جامعه نادیده گرفته میشوند، مثلا زنانی كه از تحصیل محروم شدند یا شوهرشان نمیگذاشتند پیشرفت كنند و این زنها میرفتند سینما و به حال خودشان گریه میكردند و درعین حال از اینكه كسی به آنها فكر میكند، خیلی خوشحال بودند.
در «تسویهحساب» هم همین طور، دختر خیابانی شمارهام را پیدا كرده بود زنگ زد و گریه میكرد و میگفت این چهار تا زن من و دوستانم هستند. یكی از آن دختران میگفت، همه اینها من هستم اما از اینكه یك نفر دربارهشان فكر میكند حالشان خوب بود و كینهشان كاهش پیدا كرده بود، بنابراین ما باید درباره آدمهایی كه قربانی هستند فكر كنیم.
تهمینه میلانی با بیان اینكه فیلمش با اصلاحیهها و كوتاه شدنها صدمه ندیده است،یادآور شد:«تسویه حساب» در دو مرحله اصلاحیه خورد، یك بار در دوره مدیریت قبلی اداره نظارت و ارزشیابی كه دو دقیقه كوتاه شد و یكی در مدیریت فعلی كه حدودا دو دقیقهی دیگر كم شد.
از حذفیات «سوپراستار» در پخش تلویزیونی متاسف شدم
این كارگردان همچنین دربارهی ارزیابیاش از نمایش «سوپراستار» كه در ایام نوروز از تلویزیون پخش شد نیز به ایسنا گفت:حدود بیش از10 دقیقه از «سوپراستار» در تلویزیون حذف شد. طبعا این موضوع خوشحالم نكرد ولی خوشحال شدم كه بعد از 15 سال بالاخره یك فیلم از من در تلویزیون پخش شد.
هیچكدام از فیلمهای قبلیام از جمله «دو زن»، «واكنش پنجم»، «نیمه پنهان»، «آتش بس»، «زن زیادی»، «كاكادو» و ... را تلویزیون خریداری نكرده است، بنابراین پخش هم نمیكند.
او معتقد است:اینجا كشور همهی ماست هر نوع تفكر مثبتی كه صلاح جامعه را در نظر میگیرد باید اجازه داشته باشد نظرش را بگویید و تصور نمیكنم كسی در حسن نیت من شكی داشته باشد.اگر من به سینما به مثابه تجارت نگاه میكردم بطور طبیعی بعد از «آتشبس» كه راحت پروانه نمایش گرفت و فروش خوبی هم كرد؛«آتشبس» دو را میساختم نه «تسویهحساب» را، بنابراین میتوانم بگویم با تمام این محدودیتها من حقیقتا سعی میكنم كه به مردم این كشور وفادار بمانم.
تهمینه میلانی در پایان اظهار امیدواری كرد: فیلم جدیدش «پرنسیب» را 20 فروردین ماه كلید بزند و خبر داد كه؛ تاكنون حضور بازیگرانی چون بهرام رادان، السا فیروزآذر، دانیال عبادی، سارا خویینیها، آنا نعمتی، بیتا بادران ، جواد رضویان در این فیلم قطعی شده است.